Milyen cipőt vegyek a babának?

első lépések és a baba cipője

Milyen cipőt vegyek a babának? az első komoly dilemmák egyike. Segítünk abban, hogyan döntsd el milyen cipőt vegyél a babának.

Milyen cipőt vegyek a babának - mire kell figyelni

Az újszülöttek 98%-ának lába teljesen egészséges. A lábfejlődés szempontjából kiemelkedő fontosságú időszakot jelent a születéstől a kisgyermekkorig (0-2 év) tartó időszak, amikor a lábfej csontozata még nagyon képlékeny. A kemény csontok helyett inkább porcok képezik, melyek ugyanolyan rugalmasak, mint az orrunkban és fülünkben található porcok. Az évek során ezek a porcok szilárdulnak meg és fejlődnek csontokká gyermekünk lábában. Az újszülött talpán nem látszik a későbbi lábboltozat homorulata, hanem teljesen lapos, de ez nem azt jelenti, hogy a gyermekünknek később lúdtalpa lesz.  Az izmok, inak fejlődése és a csontok elrendeződése a kisgyerekek talpra állás után indul meg igazán, a fejlődés szabadságának biztosítása pedig kiemelkedő fontosságú. 

Milyen legyen a baba első cipője ? Mikor kell cipő a babának?

A mászós időszak alatt, amikor a gyermek 8-12 hónapos, a jellemző mozgás a négykézláb mászás. Minden egészséges gyermek úgy áll fel, hogy sarka kissé befelé dől és a boka belső része még lejjebb van. Ezért van az, hogy az épp csak talpra állt apróságok térde jellegzetesen kifelé áll, lábuk „O” alakot formál. A felállást követő oldalazó lépegetésekkor láthatjuk, hogy a kicsi lábujjait behúzva (bekarmolva) szinte belekapaszkodik a talajba. Ilyenkor jobb, hogyha nem adunk még rá cipőt, mert mezítláb nagyon intenzíven fejlődnek a lábizmok. Ebben az időszakban csúszásgátlós zokni vagy bőrdarabokból varrott puhatalpú cipő, mamusz az ajánlatos a lakásban. Ha a járás nem megfelelő vagy késik, a lábboltozat fejlődése is késik.  A gyermek felállását és járását nem szabad siettetni. 

Legegészségesebb ebben az időszakban ha fűben, homokban, földes talajon mezítláb jár a gyermek, mert az apró egyenetlenségek segítenek a láb kis izmainak edzésében és nem terül úgy szét a lábfej. A kemény, sima felülettel más a helyzet: a láb elülső része szétterül, ezért befelé fordul a sarok.

puha talpú első lépés cipő

 

Nem mindig megoldható azonban, hogy mezítláb járassuk a gyermeket, előfordul, hogy cipőt kell rá adni. A megfelelő cipő  az, amelyik körülöleli és stabilizálja a lábtő csontokattartja a bokát, talpa legyen könnyű, hajlékony, és ne csússzon.( Próbáljuk meg kettéhajtani a cipőt, ha elég rugalmas a talp ez viszonylag könnyen megy.)

Fontos ellenőriznünk, hogy a cipő kérge/sarka keményített legyen, talpa gumiLábfeje legyen széles, hogy a kicsi ujjak kaparó mozgását lehetővé tegye. Ha magas a lábfeje gyermekünknek, igyekezzünk olyan gyerek cipőt választani, melynek nincs a nyelvgyöknél varrása 

A gyerekek lába erősen izzad, ezért ügyeljünk a természetes alapanyagokra, bőr, textil. Ezek az anyagok megfelelően szellőznek, ugyanakkor jó támaszt adnak a lábnak minden irányban. 

A gyerek cipője ne legyen se kicsi, se nagy. A túl nagy cipőben nem tud a láb megfelelően gördülő mozgást végezni így romlik a járás minősége és sokszor elesik, elbotlik a túl hosszú cipő miatt a gyermek. A lábnak a megfelelő fejlődéshez és a jó talajérintkezéshez megfelelő méretű cipőre van szüksége. A túl kicsi cipő jelei észrevehetők, ha a szülő rendszeresen ellenőrzi a pici lábakat. Árulkodóak az esetleges piros foltok, bőrkeményedés, hólyag, vagy az is ha a gyermek sokszor kéredzkedik ölbe, nem szívesen sétál. Ha nyűgös amikor cipőt kell húznia, vagy le akarja rúgni a cipőjét. Amikor ezek a jelek jelentkeznek, érdemes megmérnünk a kicsi lábát, és a cipő belső talphosszát. 

Mekkora cipőt vegyek a babának?

A cipő akkor kényelmes, ha a baba lábmérete és a cipő belső talphossza között van 0,5 – 1 cm ráhagyás. Kell a hely a lábujjaknak mozogni, kapaszkodni, terülni!

Baba cipő méret belső talphossz

Az álló gyermek talpát rajzoljuk körbe. A legnagyobb ujj és a sarok között mért távolság a gyermek talp mérete.  Ehhez adjunk hozzá legalább 0,5 cm-ert és így kapjuk meg a választandó gyerek cipő megfelelő belső talphossz méretét.

Láb mérése

Állítsa gyermekét mezítláb egy papírlapra, és rajzolja körül a lábat a talp és a papír érintkezési vonala mentén, majd a rajzon mérje meg a leghosszabb távolságot a sarok és a leghosszabb lábujj között.

Belső talphossz

Ehhez adjunk hozzá legalább 0,5 cm-ert és így kapjuk meg a választandó baba cipő belső talphossz méretét.

Ideális esetben a cipő 0,5-0,7 cm-el hosszabb mint a baba lába.  

Az erősebb lábú (magas, széles lábfej) babák esetében érdemes kicsit többet rászámolni, nekik max. 1 cm hely szükséges.

Hogyan ellenőrizhető hogy megfelelő-e a baba cipő mérete?

Húzza hátra a gyermek lábát a cipőben úgy, hogy a sarka illeszkedjen a cipő hátsó oldalához. A talp legyen egyenes, a lábujjak kinyújtott helyzetben.  Enyhén nyomja meg a cipő orrát, és ellenőrizze, hogy a nagylábujj és a cipő eleje között van e kb. egy ujjnyi hely.

converse gyerek cipő méret ellenőrzése

A másik lehetőség, hogy előre tolja a baba lábát a cipőben, amennyire csak lehet, és a baba sarka mögé próbálja bedugni a mutató ujját. 

 • Ha kényelmesen belefér, a cipő megfelelő.
 • Ha szűken fér bele, vagy egyáltalán nem, a cipő kicsi. 
 • Ha sok hely marad az ujja és a baba sarka között, a cipő nagy.

Milyen gyorsan nő, mennyit nő a baba lába ?

 • Ahhoz, hogy a gyermek cipője se túl nagy, se túl kicsi ne legyen – a kis lábacskákat 2 éves korig 1-2 havonta meg kell mérni, mert a baba lába ebben az időszakban gyorsan nő
 • 2-3 éves korban a gyerekláb  évente körülbelül két-három gyerek cipő méretet nő, ezért ellenőrizzük 2 havonta

Milyen márkájú cipőt vegyek a babának ?

A márka igazából csak a divat szempontjából fontos? Mondhatnám, hogy igen, de nem.

A legismertebb baba cipő márkák komoly, tudományos alapokon álló kutatásokat folytatnak a gyermek lábának egészséges fejlődéséről, rendellenességeiről, és szakemberek bevonásával alakítják ki a baba cipők anatómiáját.

Ezért a milyen márkájú cipőt vegyek a babának kérdésre a helyes válasz, a megbízhatót.

Baba cipő márkák

 • Szamos 
 • Asso
 • Maus
 • Richter
 • Superfit
 • Salus
 • Geox
 • Elefanten
 • D.D.Step
 • Ponte20
 • Primigi
 • Falcon
 • Liliputi
 • Adidas
 • Nike
 • Puma 

További cikkek