Milyen cipőt vegyek a babának?

első lépések és a baba cipője

Milyen cipőt vegyek a babának? az első komoly dilemmák egyike. Segítünk abban, hogyan döntsd el milyen cipőt vegyél a babának.

Tartalomjegyzék

Milyen cipőt vegyek a babának - mire kell figyelni

Az újszülöttek 98%-ának lába teljesen egészséges. A lábfejlődés szempontjából kiemelkedő fontosságú időszakot jelent a születéstől a kisgyermekkorig (0-2 év) tartó időszak, amikor a lábfej csontozata még nagyon képlékeny. A kemény csontok helyett inkább porcok képezik, melyek ugyanolyan rugalmasak, mint az orrunkban és fülünkben található porcok. Az évek során ezek a porcok szilárdulnak meg és fejlődnek csontokká gyermekünk lábában. Az újszülött talpán nem látszik a későbbi lábboltozat homorulata, hanem teljesen lapos, de ez nem azt jelenti, hogy a gyermekünknek később lúdtalpa lesz.  Az izmok, inak fejlődése és a csontok elrendeződése a kisgyerekek talpra állás után indul meg igazán, a fejlődés szabadságának biztosítása pedig kiemelkedő fontosságú. 

Milyen legyen a baba első cipője ? Mikor kell cipő a babának?

A mászós időszak alatt, amikor a gyermek 8-12 hónapos, a jellemző mozgás a négykézláb mászás. Minden egészséges gyermek úgy áll fel, hogy sarka kissé befelé dől és a boka belső része még lejjebb van. Ezért van az, hogy az épp csak talpra állt apróságok térde jellegzetesen kifelé áll, lábuk „O” alakot formál. A felállást követő oldalazó lépegetésekkor láthatjuk, hogy a kicsi lábujjait behúzva (bekarmolva) szinte belekapaszkodik a talajba. Ilyenkor jobb, hogyha nem adunk még rá cipőt, mert mezítláb nagyon intenzíven fejlődnek a lábizmok. Ebben az időszakban csúszásgátlós zokni vagy bőrdarabokból varrott puhatalpú cipő, mamusz az ajánlatos a lakásban. Ha a járás nem megfelelő vagy késik, a lábboltozat fejlődése is késik.  A gyermek felállását és járását nem szabad siettetni. 

Legegészségesebb ebben az időszakban ha fűben, homokban, földes talajon mezítláb jár a gyermek, mert az apró egyenetlenségek segítenek a láb kis izmainak edzésében és nem terül úgy szét a lábfej. A kemény, sima felülettel más a helyzet: a láb elülső része szétterül, ezért befelé fordul a sarok.

puha talpú első lépés cipő

 

Nem mindig megoldható azonban, hogy mezítláb járassuk a gyermeket, előfordul, hogy cipőt kell rá adni. A megfelelő cipő  az, amelyik körülöleli és stabilizálja a lábtő csontokattartja a bokát, talpa legyen könnyű, hajlékony, és ne csússzon.( Próbáljuk meg kettéhajtani a cipőt, ha elég rugalmas a talp ez viszonylag könnyen megy.)

Fontos ellenőriznünk, hogy a cipő kérge/sarka keményített legyen, talpa gumiLábfeje legyen széles, hogy a kicsi ujjak kaparó mozgását lehetővé tegye. Ha magas a lábfeje gyermekünknek, igyekezzünk olyan gyerek cipőt választani, melynek nincs a nyelvgyöknél varrása 

A gyerekek lába erősen izzad, ezért ügyeljünk a természetes alapanyagokra, bőr, textil. Ezek az anyagok megfelelően szellőznek, ugyanakkor jó támaszt adnak a lábnak minden irányban. 

A gyerek cipője ne legyen se kicsi, se nagy. A túl nagy cipőben nem tud a láb megfelelően gördülő mozgást végezni így romlik a járás minősége és sokszor elesik, elbotlik a túl hosszú cipő miatt a gyermek. A lábnak a megfelelő fejlődéshez és a jó talajérintkezéshez megfelelő méretű cipőre van szüksége. A túl kicsi cipő jelei észrevehetők, ha a szülő rendszeresen ellenőrzi a pici lábakat. Árulkodóak az esetleges piros foltok, bőrkeményedés, hólyag, vagy az is ha a gyermek sokszor kéredzkedik ölbe, nem szívesen sétál. Ha nyűgös amikor cipőt kell húznia, vagy le akarja rúgni a cipőjét. Amikor ezek a jelek jelentkeznek, érdemes megmérnünk a kicsi lábát, és a cipő belső talphosszát. 

Mekkora cipőt vegyek a babának?

A cipő akkor kényelmes, ha a baba lábmérete és a cipő belső talphossza között van 0,5 – 1 cm ráhagyás. Kell a hely a lábujjaknak mozogni, kapaszkodni, terülni!

Baba cipő méret belső talphossz

Az álló gyermek talpát rajzoljuk körbe. A legnagyobb ujj és a sarok között mért távolság a gyermek talp mérete.  Ehhez adjunk hozzá legalább 0,5 cm-ert és így kapjuk meg a választandó gyerek cipő megfelelő belső talphossz méretét.

Láb mérése

Állítsa gyermekét mezítláb egy papírlapra, és rajzolja körül a lábat a talp és a papír érintkezési vonala mentén, majd a rajzon mérje meg a leghosszabb távolságot a sarok és a leghosszabb lábujj között.

Belső talphossz

Ehhez adjunk hozzá legalább 0,5 cm-ert és így kapjuk meg a választandó baba cipő belső talphossz méretét.

Ideális esetben a cipő 0,5-0,7 cm-el hosszabb mint a baba lába.  

Az erősebb lábú (magas, széles lábfej) babák esetében érdemes kicsit többet rászámolni, nekik max. 1 cm hely szükséges.

Hogyan ellenőrizhető hogy megfelelő-e a baba cipő mérete?

Húzza hátra a gyermek lábát a cipőben úgy, hogy a sarka illeszkedjen a cipő hátsó oldalához. A talp legyen egyenes, a lábujjak kinyújtott helyzetben.  Enyhén nyomja meg a cipő orrát, és ellenőrizze, hogy a nagylábujj és a cipő eleje között van e kb. egy ujjnyi hely.

converse gyerek cipő méret ellenőrzése

A másik lehetőség, hogy előre tolja a baba lábát a cipőben, amennyire csak lehet, és a baba sarka mögé próbálja bedugni a mutató ujját. 

 • Ha kényelmesen belefér, a cipő megfelelő.
 • Ha szűken fér bele, vagy egyáltalán nem, a cipő kicsi. 
 • Ha sok hely marad az ujja és a baba sarka között, a cipő nagy.

Milyen gyorsan nő, mennyit nő a baba lába ?

 • Ahhoz, hogy a gyermek cipője se túl nagy, se túl kicsi ne legyen – a kis lábacskákat 2 éves korig 1-2 havonta meg kell mérni, mert a baba lába ebben az időszakban gyorsan nő
 • 2-3 éves korban a gyerekláb  évente körülbelül két-három gyerek cipő méretet nő, ezért ellenőrizzük 2 havonta

Milyen márkájú cipőt vegyek a babának ?

A márka igazából csak a divat szempontjából fontos? Mondhatnám, hogy igen, de nem.

A legismertebb baba cipő márkák komoly, tudományos alapokon álló kutatásokat folytatnak a gyermek lábának egészséges fejlődéséről, rendellenességeiről, és szakemberek bevonásával alakítják ki a baba cipők anatómiáját.

Ezért a milyen márkájú cipőt vegyek a babának kérdésre a helyes válasz, a megbízhatót.

Baba cipő márkák

 • Szamos 
 • Asso
 • Maus
 • Richter
 • Superfit
 • Salus
 • Geox
 • Elefanten
 • D.D.Step
 • Ponte20
 • Primigi
 • Falcon
 • Liliputi
 • Adidas
 • Nike
 • Puma 

További cikkek

ADIDAS FÉRFI CIPŐ
Férfi cipő mérettáblázat

Adidas férfi cipő mérettáblázat

Adidas férfi cipő mérettáblázat – segítség a megfelelő méret kiválasztásában. Tekintsd meg az Adidas férfi cipő mérettáblázatot lentebb, és legyen kényelmes lábbelid. Tartalomjegyzék Adidas férfi

asics cipő
Belső talphossz

Asics cipő mérettáblázat

Az asics cipő mérettáblázat nem csak futókank. Asics cipő mérettáblázat – segítség a helyes méret választáshoz. Keresd meg a méreted itt. Tartalomjegyzék Asics cipő mérettáblázat