Mikor jó a cipő mérete?

mikor jó a cipő mérete, lábmérés

Mikor jó a cipő mérete? – ha kényelmes. Mi határozza meg mikor jó a cipő mérete? Segítünk konkrét tanácsokkal, mit vegyél figyelembe cipő vásárlásnál.

Tartalomjegyzék

Mikor jó a cipő mérete? - belső talphossz megahtározás

Az álló ember talpát rajzoljuk körbe. A legnagyobb ujj és a sarok között mért távolság a talp mérete.  Ehhez adjunk hozzá legalább 0,5 cm-ert és így kapjuk meg a választandó cipő megfelelő belső talphossz méretét. pl. az ön talpa 21 cm hosszú, hozzáadja a 0,5 cm ráhagyást = 21,5 cm. A cipő belső talphossza tehát legalább 21,5 cm kell legyen, hogy a cipő mérete jó legyen. Ez kb. 35-ös cipőnek felel meg.

Láb mérése

Álljon mezítláb egy papírlapra, és rajzolja körül a lábat a talp és a papír érintkezési vonala mentén, majd a rajzon mérje meg a leghosszabb távolságot a sarok és a leghosszabb lábujj között.

Belső talphossz

Ehhez adjunk hozzá legalább 0,5 cm-ert és így kapjuk meg a választandó cipő belső talphossz méretét.

Ideális esetben a cipő 0,5-0,7 cm-el hosszabb mint a láb.  Az erősebb lábú ( magas, széles lábfej) emberek esetében érdemes kicsit többet rászámolni, nekik max. 1 cm hely szükséges.

Mikor jó a cipő mérete? - méret választási kisokos

 • túl nagy cipőben nem tud a láb megfelelően gördülő mozgást végezni, így romlik a járás minősége, gyakaran botladozik a túl hosszú cipő miatt. A lábnak, a megfelelő fejlődéshez, és a jó talajérintkezéshez megfelelő méretű cipőre van szüksége.
 • túl kicsi cipő jelei észrevehetők, ha a  rendszeresen ellenőrzi a  lábait. Árulkodóak az esetleges piros foltok, bőrkeményedés, hólyag, vagy az is ha a kényelmetlen cipő miatt nem szívesen sétál. Ha feszült, fáj a lába, és úgy érzi le akarja rúgni a cipőjét, akkor válasszon nagyobb lábbelit.

Hogyan ellenőrizhető, hogy mikor jó a cipő mérete?

 1. Húzza hátra a lábát a cipőben úgy, hogy a sarka illeszkedjen a cipő hátsó oldalához. A talp legyen egyenes, a lábujjak kinyújtott helyzetben.  Enyhén nyomja meg a cipő orrát, és ellenőrizze, hogy a nagylábujj és a cipő eleje között van e kb. egy ujjnyi hely.
 2. A másik lehetőség, hogy előre tolja a lábát a cipőben, amennyire csak lehet, és a sarka mögé próbálja bedugni a mutató ujját. 
 • Ha kényelmesen belefér, a cipő megfelelő.
 • Ha szűken fér bele, vagy egyáltalán nem, a cipő kicsi. 
 • Ha sok hely marad az ujja és a sarka között, a cipő nagy.
converse gyerek cipő méret ellenőrzése

Fontos! Az emberek két lába eltérő méretű lehet. Ellenőrizze mindkettőt. Ha már tudja melyik láb az erősebb, a cipő méretének  kiválasztásnál ezt vegye alapul.

Mikor jó a cipő mérete? - Milyen gyakran kell a gyerekek lábát mérni, ellenőrizni?

 • Ahhoz, hogy a gyermek cipője se túl nagy, se túl kicsi ne legyen – a kis lábacskákat 2 éves korig1-2 havonta meg kell mérni.
 • 2-3 éves korban a gyerekláb  évente körülbelül két-három gyerek cipő méretet nő, ezért ellenőrizzük 2 havonta
 • óvodás- és kisiskolás korban érdemes a méréseket 4 havonta megismételni mert egy évben a lábméret még mindig kb. 2 méretet nő
 • általános iskola felső tagozatában már lassul a növekedés, itt elegendő már csak 4-6 havonta ellenőrizni a gyerek cipő méretet, és a gyermekünk is tudja már jelezni, ha a cipő kényelmetlenné vált. Éves szinten a növekedés itt már csak 1 vagy 2 méret.

8-14 éves korban különösen figyeljünk oda gyermekeink lábfejére, talpára. Ekkor hirtelen nyúlnak meg, testsúlyban is változnak és ez ahhoz vezet, hogy a gerinc egyensúlyi helyzete is megváltozik. Ha a láb izmainak fejlődése ezzel nem tud lépést tartani , akkor a sarkak elkezdenek befelé dőlni, a gyerek a testsúlyát sarkai belső részére helyezi, a bokák bedőlnek,  egymás felé borulnak. Ha ilyen jeleket észlelnek, kezdjenek el talp izom erősítő tornát végezni.

További cikkek

ADIDAS FÉRFI CIPŐ
Férfi cipő mérettáblázat

Adidas férfi cipő mérettáblázat

Adidas férfi cipő mérettáblázat – segítség a megfelelő méret kiválasztásában. Tekintsd meg az Adidas férfi cipő mérettáblázatot lentebb, és legyen kényelmes lábbelid. Tartalomjegyzék Adidas férfi

asics cipő
Belső talphossz

Asics cipő mérettáblázat

Az asics cipő mérettáblázat nem csak futókank. Asics cipő mérettáblázat – segítség a helyes méret választáshoz. Keresd meg a méreted itt. Tartalomjegyzék Asics cipő mérettáblázat