Mikor jó a cipő mérete?

mikor jó a cipő mérete, lábmérés

Mikor jó a cipő mérete? – ha kényelmes. Mi határozza meg mikor jó a cipő mérete? Segítünk konkrét tanácsokkal, mit vegyél figyelembe cipő vásárlásnál.

Mikor jó a cipő mérete? - belső talphossz megahtározás

Az álló ember talpát rajzoljuk körbe. A legnagyobb ujj és a sarok között mért távolság a talp mérete.  Ehhez adjunk hozzá legalább 0,5 cm-ert és így kapjuk meg a választandó cipő megfelelő belső talphossz méretét. pl. az ön talpa 21 cm hosszú, hozzáadja a 0,5 cm ráhagyást = 21,5 cm. A cipő belső talphossza tehát legalább 21,5 cm kell legyen, hogy a cipő mérete jó legyen. Ez kb. 35-ös cipőnek felel meg.

Láb mérése

Álljon mezítláb egy papírlapra, és rajzolja körül a lábat a talp és a papír érintkezési vonala mentén, majd a rajzon mérje meg a leghosszabb távolságot a sarok és a leghosszabb lábujj között.

Belső talphossz

Ehhez adjunk hozzá legalább 0,5 cm-ert és így kapjuk meg a választandó cipő belső talphossz méretét.

Ideális esetben a cipő 0,5-0,7 cm-el hosszabb mint a láb.  Az erősebb lábú ( magas, széles lábfej) emberek esetében érdemes kicsit többet rászámolni, nekik max. 1 cm hely szükséges.

Mikor jó a cipő mérete? - méret választási kisokos

 • túl nagy cipőben nem tud a láb megfelelően gördülő mozgást végezni, így romlik a járás minősége, gyakaran botladozik a túl hosszú cipő miatt. A lábnak, a megfelelő fejlődéshez, és a jó talajérintkezéshez megfelelő méretű cipőre van szüksége.
 • túl kicsi cipő jelei észrevehetők, ha a  rendszeresen ellenőrzi a  lábait. Árulkodóak az esetleges piros foltok, bőrkeményedés, hólyag, vagy az is ha a kényelmetlen cipő miatt nem szívesen sétál. Ha feszült, fáj a lába, és úgy érzi le akarja rúgni a cipőjét, akkor válasszon nagyobb lábbelit.

Hogyan ellenőrizhető, hogy mikor jó a cipő mérete?

 1. Húzza hátra a lábát a cipőben úgy, hogy a sarka illeszkedjen a cipő hátsó oldalához. A talp legyen egyenes, a lábujjak kinyújtott helyzetben.  Enyhén nyomja meg a cipő orrát, és ellenőrizze, hogy a nagylábujj és a cipő eleje között van e kb. egy ujjnyi hely.
 2. A másik lehetőség, hogy előre tolja a lábát a cipőben, amennyire csak lehet, és a sarka mögé próbálja bedugni a mutató ujját. 
 • Ha kényelmesen belefér, a cipő megfelelő.
 • Ha szűken fér bele, vagy egyáltalán nem, a cipő kicsi. 
 • Ha sok hely marad az ujja és a sarka között, a cipő nagy.
converse gyerek cipő méret ellenőrzése

Fontos! Az emberek két lába eltérő méretű lehet. Ellenőrizze mindkettőt. Ha már tudja melyik láb az erősebb, a cipő méretének  kiválasztásnál ezt vegye alapul.

Mikor jó a cipő mérete? - Milyen gyakran kell a gyerekek lábát mérni, ellenőrizni?

 • Ahhoz, hogy a gyermek cipője se túl nagy, se túl kicsi ne legyen – a kis lábacskákat 2 éves korig1-2 havonta meg kell mérni.
 • 2-3 éves korban a gyerekláb  évente körülbelül két-három gyerek cipő méretet nő, ezért ellenőrizzük 2 havonta
 • óvodás- és kisiskolás korban érdemes a méréseket 4 havonta megismételni mert egy évben a lábméret még mindig kb. 2 méretet nő
 • általános iskola felső tagozatában már lassul a növekedés, itt elegendő már csak 4-6 havonta ellenőrizni a gyerek cipő méretet, és a gyermekünk is tudja már jelezni, ha a cipő kényelmetlenné vált. Éves szinten a növekedés itt már csak 1 vagy 2 méret.

8-14 éves korban különösen figyeljünk oda gyermekeink lábfejére, talpára. Ekkor hirtelen nyúlnak meg, testsúlyban is változnak és ez ahhoz vezet, hogy a gerinc egyensúlyi helyzete is megváltozik. Ha a láb izmainak fejlődése ezzel nem tud lépést tartani , akkor a sarkak elkezdenek befelé dőlni, a gyerek a testsúlyát sarkai belső részére helyezi, a bokák bedőlnek,  egymás felé borulnak. Ha ilyen jeleket észlelnek, kezdjenek el talp izom erősítő tornát végezni.

További cikkek