Baba lábméret

Baba lábméret

A baba lábméret eldöntése rengeteg szülőnek okoz gondot. A tapasztalat azt mutatja, rengeteg kérdés merül fel vele kapcsolatban. Cipőt vásárolni persze minden nő szeret, külön öröm, ha ezt a babájának teheti meg, az azonban már bonyolultabb kérdés, milyen és főleg mekkora lábbelit vegyünk a gyereknek.

Ebben próbálok meg az alábbiakban segítséget nyújtani, de mielőtt a baba lábméretről lenne szó, érdemes beszélni a babaláb jellegzetességeiről, hiszen ez alapvetően meghatározza a cipővásárlást is.

Baba cipő mérettáblázat - újszülött lábméret - csecsemő lábméret - totyogó lábméret

Kor Név Eu méret cm
0–1 Év Newborn/ 15 7,9
újszülött 15,5 8,3
16 8,9
16,5 9,2
Infant/ 17 9,5
csecsemő 17,5 10,2
18 10,5
18,5 10,8
19 11,4
1–2 Év Toddler/ totyogó 19,5 11,7
20 12,1
21 12,7
21,5 13
22 13,3
23 14
2–4 Év 23,5 14,3
24 14,6
24,5 15,3
25 15,6
26 15,9

A baba lábának felépítése

kisbaba talpa sok mindenben különbözik egy nagyobb gyerek, vagy egy felnőtt talpától. A legfontosabb, hogy a láb boltozatai még kialakulatlanok (ezek majd a járás során alakulnak ki), másrészt a talpat meglehetősen vastag zsírpárna borítja.

A kisbaba sarka középállásban van, a talpa pedig teljes felületével érintkezik a talajjal. Amikor a baba elkezd járni, előfordulhat, hogy a sarka befelé fordul, de emiatt még nem kell aggódni. Ebben az életkorban ez még természetes.

Amire viszont érdemes már a járás kezdetétől minél nagyobb figyelmet fordítani, az a rendszeres mozgás, esetleg (láb)torna, és a rendszeres mezítlábas séta, ha az időjárás és a körülmények lehetővé teszik, akkor a szabadban.

Mindezen túl pedig természetesen a megfelelő babacipő megvásárlása, de erről kicsit később lesz szó.

gyerek cipő méret kor szerint

Baba lábméret – hogyan mérjem le?

Miután a gyerek egész további életét meghatározhatja egy-egy rossz cipő választása, nagyon fontos, hogy jó minőségű és megfelelő méretű darabot vásároljunk neki.

A megfelelő méret meghatározása viszont egy baba esetében nem is olyan könnyű, de ha az alábbi pár hasznos tanácsot megfogadja, akkor szinte biztosan jó döntést hoz majd.

 • a legjobb álló gyermektől méretet venni, hiszen a saját súllyal való terhelés minimálisan ugyan, de hatással lehet a gyerek lábának méretére, az jobban „elterül”
 • ha lehet, olyan zoknit, harisnyát viseljen a baba, amilyet a cipővel is hordani fog (tavaszi cipőhöz vékonyabb zokni kell, nem a vastag, téli bolyhos)
 • nagyon fontos a pontos mérés, hiszen egy-egy cipőméret között többnyire 5 mm eltérés van
 • mindkét lábat le kell mérni, hiszen a legtöbb embernél a két lábfej nem pontosan egyforma hosszú (értelemszerűen a nagyobb méretet válasszuk)
 • nagyon fontos, hogy megfelelő méretű legyen a vásárolt cipő, mert a túl kicsi cipő lábproblémát okoz, és a gyermek nem szívesen fog sétálni, gyakran kéredzkedik ölbe
 • ideális esetben a cipő 0,5-0,7 centiméterrel hosszabb, mint a gyerek lába, de ha erősebb lábú babáról van szó, akár 1 centimétert is rá lehet számolni
 • amennyiben bármilyen kérdése van, nyugodtan kérdezzen szakembertől!

A baba lábméret felvételének lépései:

Láb mérése

Állítsa gyermekét mezítláb egy papírlapra, és rajzolja körül a lábat a talp és a papír érintkezési vonala mentén, majd a rajzon mérje meg a leghosszabb távolságot a sarok és a leghosszabb lábujj között.

Belső talphossz

Ehhez adjunk hozzá legalább 0,5 cm-ert és így kapjuk meg a választandó baba cipő belső talphossz méretét.

Ideális esetben a cipő 0,5-0,7 cm-el hosszabb mint a gyermek lába. 

Az erősebb lábú( magas, széles lábfej) gyerekek esetében érdemes kicsit többet rászámolni, nekik max. 1 cm hely szükséges.

Baba lábméret milyen cipőt vegyek?

A legfontosabb szempontok, amikor cipőt választ a babának, avagy milyen a jó babacipő?

 • A babakocsiban ülő kicsiknek a kocsicipő a megfelelő viselet, ami készülhet bőrből, és vászonból. Télen bőrből készült, bélelt modelleket vásárolhatunk.
 • A bútor mellet lépegetős időszakban puhatalpú cipőt választhatunk – a puhatalpú cipők között rengeteg stílusos, jó minőségű lábbeli van.
 • Amikor a baba a nap nagy részében már jár, a cipő megfelelő tartást biztosítson a lábfejnek és a saroknak. Milyen legyen a babacipő az első lépésekhez? 
 1. keményített legyen a kérge, ez tartja a sarkakat a megfelelő állásban
 2. a belső része legyen elég magas és széles
 3. az orra legyen széles, hogy elférjenek benne a lábujjak, tudjanak terülni, és a kapaszkodó mozgásnak legyen elég hely
 4. talpa nem csúszik
 5. természetes anyagból (lehetőleg bőrből) készüljön
 6. legyen jól szabályozható tépőzárral, csattal, vagy fűzővel
 7. száraz évszakban szellős modellt válasszunk

Baba lábméret ellenőrzése a cipőben

Húzza hátra a gyermek lábát a cipőben úgy, hogy a sarka illeszkedjen a cipő hátsó oldalához. A talp legyen egyenes, a lábujjak kinyújtott helyzetben.  Enyhén nyomja meg a cipő orrát, és ellenőrizze, hogy a nagylábujj és a cipő eleje között van e kb. egy ujjnyi hely.

converse gyerek cipő méret ellenőrzése

A baba lábmérete gyorsan változik - Milyen gyakran ellenőrizzük?

 • Ahhoz, hogy a gyermek cipője se túl nagy, se túl kicsi ne legyen – a kis lábacskákat 2 éves korig 1-2 havonta meg kell mérni.
 • 2-3 éves korban a gyerekláb  évente körülbelül két-három gyerek cipő méretet nő, ezért ellenőrizzük 2 havonta
 • óvodás- és kisiskolás korban érdemes a méréseket 4 havonta megismételni mert egy évben a lábméret még mindig kb. 2 méretet nő
 • általános iskola felső tagozatában már lassul a növekedés, itt elegendő már csak 4-6 havonta ellenőrizni a gyerek cipő méretet, és a gyermekünk is tudja már jelezni, ha a cipő kényelmetlenné vált. Éves szinten a növekedés itt már csak 1 vagy 2 méret.

8-14 éves korban különösen figyeljünk oda gyermekeink lábfejére, talpára. Ekkor hirtelen nyúlnak meg, testsúlyban is változnak és ez ahhoz vezet, hogy a gerinc egyensúlyi helyzete is megváltozik. Ha a láb izmainak fejlődése ezzel nem tud lépést tartani , akkor a sarkak elkezdenek befelé dőlni, a gyerek a testsúlyát sarkai belső részére helyezi, a bokák bedőlnek,  egymás felé borulnak. Ha ilyen jeleket észlelnek, kezdjenek el talp izom erősítő tornát végezni.

További cikkek

Népszerű cipő mérettáblázatok