Baba lábméret

A baba lábméret eldöntése rengeteg szülőnek okoz gondot. A tapasztalat azt mutatja, rengeteg kérdés merül fel vele kapcsolatban. Cipőt vásárolni persze minden nő szeret, külön öröm, ha ezt a babájának teheti meg, az azonban már bonyolultabb kérdés, milyen és főleg mekkora lábbelit vegyünk a gyereknek.

Ebben próbálok meg az alábbiakban segítséget nyújtani, de mielőtt a baba lábméretről lenne szó, érdemes beszélni a babaláb jellegzetességeiről, hiszen ez alapvetően meghatározza a cipővásárlást is.

Tartalomjegyzék

A baba lábának felépítése

kisbaba talpa sok mindenben különbözik egy nagyobb gyerek, vagy egy felnőtt talpától. A legfontosabb, hogy a láb boltozatai még kialakulatlanok (ezek majd a járás során alakulnak ki), másrészt a talpat meglehetősen vastag zsírpárna borítja.

A kisbaba sarka középállásban van, a talpa pedig teljes felületével érintkezik a talajjal. Amikor a baba elkezd járni, előfordulhat, hogy a sarka befelé fordul, de emiatt még nem kell aggódni. Ebben az életkorban ez még természetes.

Amire viszont érdemes már a járás kezdetétől minél nagyobb figyelmet fordítani, az a rendszeres mozgás, esetleg (láb)torna, és a rendszeres mezítlábas séta, ha az időjárás és a körülmények lehetővé teszik, akkor a szabadban.

Mindezen túl pedig természetesen a megfelelő babacipő megvásárlása, de erről kicsit később lesz szó.

gyerek cipő méret kor szerint

Baba lábméret – hogyan mérjem le?

Miután a gyerek egész további életét meghatározhatja egy-egy rossz cipő választása, nagyon fontos, hogy jó minőségű és megfelelő méretű darabot vásároljunk neki.

A megfelelő méret meghatározása viszont egy baba esetében nem is olyan könnyű, de ha az alábbi pár hasznos tanácsot megfogadja, akkor szinte biztosan jó döntést hoz majd.

 • a legjobb álló gyermektől méretet venni, hiszen a saját súllyal való terhelés minimálisan ugyan, de hatással lehet a gyerek lábának méretére, az jobban “elterül”
 • ha lehet, olyan zoknit, harisnyát viseljen a baba, amilyet a cipővel is hordani fog (tavaszi cipőhöz vékonyabb zokni kell, nem a vastag, téli bolyhos)
 • nagyon fontos a pontos mérés, hiszen egy-egy cipőméret között többnyire 5 mm eltérés van
 • mindkét lábat le kell mérni, hiszen a legtöbb embernél a két lábfej nem pontosan egyforma hosszú (értelemszerűen a nagyobb méretet válasszuk)
 • nagyon fontos, hogy megfelelő méretű legyen a vásárolt cipő, mert a túl kicsi cipő lábproblémát okoz, és a gyermek nem szívesen fog sétálni, gyakran kéredzkedik ölbe
 • ideális esetben a cipő 0,5-0,7 centiméterrel hosszabb, mint a gyerek lába, de ha erősebb lábú babáról van szó, akár 1 centimétert is rá lehet számolni
 • amennyiben bármilyen kérdése van, nyugodtan kérdezzen szakembertől!

A baba lábméret felvételének lépései:

Láb mérése

Állítsa gyermekét mezítláb egy papírlapra, és rajzolja körül a lábat a talp és a papír érintkezési vonala mentén, majd a rajzon mérje meg a leghosszabb távolságot a sarok és a leghosszabb lábujj között.

Belső talphossz

Ehhez adjunk hozzá legalább 0,5 cm-ert és így kapjuk meg a választandó baba cipő belső talphossz méretét.

Ideális esetben a cipő 0,5-0,7 cm-el hosszabb mint a gyermek lába. 

Az erősebb lábú( magas, széles lábfej) gyerekek esetében érdemes kicsit többet rászámolni, nekik max. 1 cm hely szükséges.

Baba cipő mérettáblázat - újszülött lábméret - csecsemő lábméret - totyogó lábméret

Kor Név Eu méret cm
0–1 Év Newborn/ 15 7,9
újszülött 15,5 8,3
16 8,9
16,5 9,2
Infant/ 17 9,5
csecsemő 17,5 10,2
18 10,5
18,5 10,8
19 11,4
1–2 Év Toddler/ totyogó 19,5 11,7
20 12,1
21 12,7
21,5 13
22 13,3
23 14
2–4 Év 23,5 14,3
24 14,6
24,5 15,3
25 15,6
26 15,9

Baba lábméret – milyen cipőt vegyek?

A legfontosabb szempontok, amikor cipőt választ a babának, avagy milyen a jó babacipő?

A babakocsiban ülő kicsiknek a kocsicipő a megfelelő viselet, ami készülhet bőrből, és vászonból. Télen bőrből készült, bélelt modelleket vásárolhatunk.

A bútor mellet lépegetős időszakban puhatalpú cipőt választhatunk – a puhatalpú cipők között rengeteg stílusos, jó minőségű lábbeli van.

Amikor a baba a nap nagy részében már jár, a cipő megfelelő tartást biztosítson a lábfejnek és a saroknak. Milyen legyen a babacipő az első lépésekhez? 

 • keményített legyen a kérge, ez tartja a sarkakat a megfelelő állásban
 • a belső része legyen elég magas és széles
 • az orra legyen széles, hogy elférjenek benne a lábujjak, tudjanak terülni, és a kapaszkodó mozgásnak legyen elég hely
 • talpa nem csúszik
 • természetes anyagból (lehetőleg bőrből) készüljön
 • legyen jól szabályozható tépőzárral, csattal, vagy fűzővel
 • száraz évszakban szellős modellt válasszunk

Baba lábméret ellenőrzése a cipőben

Húzza hátra a gyermek lábát a cipőben úgy, hogy a sarka illeszkedjen a cipő hátsó oldalához. A talp legyen egyenes, a lábujjak kinyújtott helyzetben.  Enyhén nyomja meg a cipő orrát, és ellenőrizze, hogy a nagylábujj és a cipő eleje között van e kb. egy ujjnyi hely.

converse gyerek cipő méret ellenőrzése

A baba lábmérete gyorsan változik - Milyen gyakran ellenőrizzük?

 • Ahhoz, hogy a gyermek cipője se túl nagy, se túl kicsi ne legyen – a kis lábacskákat 2 éves korig 1-2 havonta meg kell mérni.
 • 2-3 éves korban a gyerekláb  évente körülbelül két-három gyerek cipő méretet nő, ezért ellenőrizzük 2 havonta
 • óvodás- és kisiskolás korban érdemes a méréseket 4 havonta megismételni mert egy évben a lábméret még mindig kb. 2 méretet nő
 • általános iskola felső tagozatában már lassul a növekedés, itt elegendő már csak 4-6 havonta ellenőrizni a gyerek cipő méretet, és a gyermekünk is tudja már jelezni, ha a cipő kényelmetlenné vált. Éves szinten a növekedés itt már csak 1 vagy 2 méret.

8-14 éves korban különösen figyeljünk oda gyermekeink lábfejére, talpára. Ekkor hirtelen nyúlnak meg, testsúlyban is változnak és ez ahhoz vezet, hogy a gerinc egyensúlyi helyzete is megváltozik. Ha a láb izmainak fejlődése ezzel nem tud lépést tartani , akkor a sarkak elkezdenek befelé dőlni, a gyerek a testsúlyát sarkai belső részére helyezi, a bokák bedőlnek,  egymás felé borulnak. Ha ilyen jeleket észlelnek, kezdjenek el talp izom erősítő tornát végezni.

További cikkek