Gyerek cipő méretek

Gyerek cipő méretek – milyen cipőt vásároljak a gyerekemnek, honnan tudom, melyik cipő illik a gyerek lábára? 

Tartalomjegyzék

A gyerekcipő méretek kérdése sok nehézséget okoz a szülőknek, és nem is elsősorban azért, mert a gyerekek lába még rendkívül gyorsan változik, de azért is, mert kis túlzással ahány gyártó, annyiféle méretezés.

Így aztán nem könnyű megfelelő méretű cipőt választani, pedig a jó minőségű és nagyságú lábbeli rendkívül fontos, hiszen rengeteg felnőttkori mozgásszervi probléma vezethető vissza a gyerekkorra.

Ezek voltak a rossz hírek. A jó hír viszont az, hogy a megfelelő méret kiválasztása nem lehetetlen, ebben próbálunk meg az alábbiakban segítséget nyújtani konkrét tanácsokkal és táblázatokkal.

Gyerekcipő méretek – hogyan mérjünk?

cipő kiválasztása előtt nagyon fontos, hogy jól határozzuk meg, mekkora lábbeli is kell a gyereknek. A megfelelő méret meghatározása viszont egy kisgyermek esetében nem könnyű, érdemes megfogadni az alábbi pár hasznos tanácsot.

 • a legjobb álló gyermektől méretet venni, mert ránehezedéskor a láb még terül széltében és hosszában egyaránt
 • ha lehet, olyan zoknit, harisnyát viseljen a gyerek, amilyet a cipővel is hordani fog
 • nagyon fontos a pontos mérés, hiszen egy-egy cipőméret között alig pár többnyire 5 mm eltérés van
 • mindkét lábat le kell mérni, hiszen a legtöbb embernél a két lábfej nem pontosan egyforma hosszú
 • ideális esetben a cipő 0,5-0,7 centiméterrel hosszabb, mint a gyerek lába, de ha erősebb lábú lurkóról van szó, akár 1 centimétert is rá lehet számolni
Láb mérése
 • Állítsa gyermekét mezítláb egy papírlapra, és rajzolja körül mindkét lábat a talp és a papír érintkezési vonala mentén,
 • majd a rajzon mérje meg a leghosszabb távolságot a sarok és a leghosszabb lábujj között.
 • Cipő vásárláskor a nagyobb láb méretet vegyük figyelembe.
Belső talphossz

A mért eredményhez adjunk hozzá legalább 0,5 cm-ert és így kapjuk meg a választandó gyerek cipő belső talphossz méretét.

Ideális esetben a cipő 0,5-0,7 cm-el hosszabb mint a gyermek lába.   

Az erősebb lábú( magas, széles lábfej) gyerekek esetében érdemes kicsit többet rászámolni, nekik max. 1 cm hely szükséges.

Hogyan ellenőrizhető még, hogy megfelelő-e a gyerek cipő mérete?

Húzza hátra a gyermek lábát a cipőben úgy, hogy a sarka illeszkedjen a cipő hátsó oldalához. A talp legyen egyenes, a lábujjak kinyújtott helyzetben.  Enyhén nyomja meg a cipő orrát, és ellenőrizze, hogy a nagylábujj és a cipő eleje között van e kb. egy ujjnyi hely.

converse gyerek cipő méret ellenőrzése

Milyen gyakran kell a gyerekek lábát mérni, a viselt gyerek cipő méretek helyességét ellenőrizni?

 • Ahhoz, hogy a gyermek cipője se túl nagy, se túl kicsi ne legyen – a kis lábacskákat 2 éves korig 1-2 havonta meg kell mérni.
 • 2-3 éves korban a gyerekláb  évente körülbelül két-három gyerek cipő méretet nő, ezért ellenőrizzük 2 havonta
 • óvodás- és kisiskolás korban érdemes a méréseket 4 havonta megismételni mert egy évben a lábméret még mindig kb. 2 méretet nő
 • általános iskola felső tagozatában már lassul a növekedés, itt elegendő már csak 4-6 havonta ellenőrizni a gyerek cipő méretet, és a gyermekünk is tudja már jelezni, ha a cipő kényelmetlenné vált. Éves szinten a növekedés itt már csak 1 vagy 2 méret.

8-14 éves korban különösen figyeljünk oda gyermekeink lábfejére, talpára. Ekkor hirtelen nyúlnak meg, testsúlyban is változnak és ez ahhoz vezet, hogy a gerinc egyensúlyi helyzete is megváltozik. Ha a láb izmainak fejlődése ezzel nem tud lépést tartani , akkor a sarkak elkezdenek befelé dőlni, a gyerek a testsúlyát sarkai belső részére helyezi, a bokák bedőlnek,  egymás felé borulnak. Ha ilyen jeleket észlelnek, kezdjenek el talp izom erősítő tornát végezni.

Gyerekcipő méretek – milyen a jó lábbeli?

Mielőtt a méretekről esne szó, érdemes átfutni, mitől is jó egy gyerekcipő.

 • kényelmes
 • puha, hajlékony talpú
 • megfelelő tartást biztosítson a lábfejnek és a saroknak
 • nem csúszik
 • természetes anyagból (lehetőleg bőrből) készül
 • keményített kérgű
 • a belső része magas és széles
 • az orra széles, hogy elférjenek benne a lábujjak

Gyerekcipő méretek - márkák szerint

Lentebb látható lesz, hogy kis túlzással ahány gyártó, annyi különböző méret. Nagyon nehéz lenne tehát egységesen meghatározni, hogy mekkora lábra milyen gyerekcipő  méret illik. A gyártók próbálnak a hivatalos gyerek cipő mérettáblázatokkal segíteni, de márkán belül is lehetnek eltérések a cipőtalp és a gyártási technológia következtében. 

 

További cikkek

ADIDAS FÉRFI CIPŐ
Férfi cipő mérettáblázat

Adidas férfi cipő mérettáblázat

Adidas férfi cipő mérettáblázat – segítség a megfelelő méret kiválasztásában. Tekintsd meg az Adidas férfi cipő mérettáblázatot lentebb, és legyen kényelmes lábbelid. Tartalomjegyzék Adidas férfi

asics cipő
Belső talphossz

Asics cipő mérettáblázat

Az asics cipő mérettáblázat nem csak futókank. Asics cipő mérettáblázat – segítség a helyes méret választáshoz. Keresd meg a méreted itt. Tartalomjegyzék Asics cipő mérettáblázat