Baba láb fejlődése, rendellenességei, babacipő méret

A baba láb nagyon cuki. Puszilgatni való. De rendkívüli figyelmet is igényel a baba láb fejlődése során. Szembetűnő, ha valamilyen fejlődési rendellenesség alakul ki, és azonnal aggodni kezdünk. Az első babacipő megvásárlása is izgalmas feladta. Minden szülő az első babával még tájékozatlan, és próbál utánajárni a dolgoknak. Ebben a cikkben segítünk eloszlatni a kételyeket, és segíteni a baba láb témában felmerülő lehetséges választásokat.

Baba láb - fejlődése

kisbaba talpa sok mindenben különbözik egy nagyobb gyerek, vagy egy felnőtt talpától. A legfontosabb, hogy a  baba láb boltozatai még kialakulatlanok (ezek majd a járás során alakulnak ki), másrészt a talpat meglehetősen vastag zsírpárna borítja.

A kisbaba sarka középállásban van, a talpa pedig teljes felületével érintkezik a talajjal. Amikor a baba elkezd járni, előfordulhat, hogy a sarka befelé fordul, de emiatt még nem kell aggódni. Ebben az életkorban ez még természetes.

Amire viszont érdemes már a járás kezdetétől minél nagyobb figyelmet fordítani, az a rendszeres mozgás, esetleg (láb)torna, és a rendszeres mezítlábas séta, ha az időjárás és a körülmények lehetővé teszik, akkor a szabadban.

Baba láb 7-13 hónapos korban -meddig görbe a baba lába

Baba láb 11-18 hónapos korban

Baba láb 1,5 -3 éves korban

Baba láb 3-7 éves korban

Baba láb- Lúdtalp, X láb, O láb, lábujjhegyen járás. Mit javasol az ortopéd orvos?

x láb-o láb

A szülők rémálma válik valóra, ha a kicsinél valamilyen elváltozást tapasztalnak.

Baba láb esetében feltűnő a lábujjhegyen járás, az X láb, O láb és a leggyakoribb mumus, a lúdtalp.

Mit mondanak ezekről az ortopéd orvosok? Érdemes e előre aggódni.

 Meddig korrigálható, és milyen módon?

Négy éves korig még nagy eséllyel megszüntethető a picik lábi deformitása? A lúdtalpon sokat segíthet az úgynevezett supinált cipők használata? 

 Szakértő: Dr. Knoll Zsolt PhD., ortopéd orvos, traumatológus, sportsebész

Forrás: Videoklinika

Probléma e kisgyermekeknél a lábujjhegyen járás? Mit kell tenni?

A gyermekgyógyász szakértő Dr. Bókay János szerint nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni. Egy gyermek számos rossz szokást vesz fel a környezetétől, például állandóan lábujjhegyen közlekedik. Lássuk mi lehet a probléma, ha nem rossz szokásról van szó.

Forrás: Videóklinika

Dr. Lengyel Zsuzsa is beszél a lábujjhegyen járásról, ortopédus szemmel tekintve a problémára. Megemlíti a befelé dőlő boka és a supinált cipő javaslatának témáját is.

Forrás: Videoklinika

Mit tegyek, O lábú a gyerekem!?

Szükséges emelt dózisban adni a D vitamint? Nem lehet ezt túladagolni?

Forrás: Videóklinika

A görbe lábszár 1-2 éves korban teljesen természetes, ennyi idős korban teljesen felesleges vitaminkészítményekkel tömni a kicsit, hogy megerősödjenek a csontjai. Az esetek nagy részében az O lábat kinövi a gyerek. Szakértő: Dr. Knoll Zsolt PhD., ortopéd orvos, traumatológus,sportsebész

X lábú a gyermekem. Mit tegyek?

Forrás: Videóklinika

Befelé tartott lábfej - Csámpás a gyerek. Ezt kinövi?

Végtag deformitásról van szó, vagy fejlődési variációról? Mennyi idős a gyermek? ezek fontos tényezők a diagnózis felállításában.

Forrás:Videóklinika

A szakemberek mind nyugalomra intenek. Kisgyermekkorban nagyon sokat változik, erősödik az ember vázrendszere, a baba láb is. A csontok, izmok, szalagok mind fejlődésben vannak. Ha aggódik, valami nem tetszik a gyermek fejlődésében, ne habozzon, vigye el a megfelelő szakrendelésre, és bizonyságot nyer a problémában. Ha valóban oka van az aggodalomra, előírják a megfelelő kezelést, ha pedig nincs kifejezett eltérés, nyomon követik a gyermek fejlődését időszakos kontroll vizsgálatokon.

Babacipő méret

A babacipő méret megfelelő meghatározása, és a kényelmes babacipő kiválasztása is hozzájárul a baba láb egészséges fejlődéséhez. A babacipő akkor kényelmes, ha a baba lába és a cipő belseje között megfelelő hely kihagyásra kerül. A baba lábujjai kapaszkodó mozgást végeznek járás közben, és a lábfeje szétterül amikor álló helyzetben ránehezedik. Ezért nem csak széles lábfejű cipőt kell választani, de jól kell meghatározni a babacipő méretét is. Hogyan? Olvass tovább, minden információt megtalálsz.

Kor

Elnevezés

Európai

cm

0–1 Év

Newborn/újszülött

15

7,9

  

15,5

8,3

  

16

8,9

  

16,5

9,2

 

Infant/

csecsemő

17

9,5

  

17,5

10,2

  

18

10,5

  

18,5

10,8

  

19

11,4

1–2 Év

Toddler/

totyogó

19,5

11,7

  

20

12,1

  

21

12,7

  

21,5

13

  

22

13,3

  

23

14

2–4 Év

 

23,5

14,3

  

24

14,6

  

24,5

15,3

  

25

15,6

  

26

15,9

Hogyan kapjuk meg a babacipő belső talphosszát?

Az álló gyermek talpát rajzoljuk körbe. A legnagyobb ujj és a sarok között mért távolság a gyermek talp mérete.  Ehhez adjunk hozzá legalább 0,5 cm-ert és így kapjuk meg a választandó gyerek cipő belső talphossz méretét.

Ideális esetben a cipő 0,5-0,7 cm-el hosszabb mint a gyermek lába.  Az erősebb lábú ( magas, széles lábfej) gyerekek esetében érdemes kicsit többet rászámolni, nekik max. 1 cm hely szükséges. 

Láb mérése

Állítsa gyermekét mezítláb egy papírlapra, és rajzolja körül a lábat a talp és a papír érintkezési vonala mentén, majd a rajzon mérje meg a leghosszabb távolságot a sarok és a leghosszabb lábujj között.

Belső talphossz

Ehhez adjunk hozzá legalább 0,5, legfeljebb 1 cm-ert és így kapjuk meg a választandó gyerek cipő belső talphossz méretét.

Példa: a gyermek talphossza 13 cm, ehhez hozzáadjuk a 0,5 cm-ert = 13,5 cm. Ilyen belső talphosszal rendelkező cipőt keressünk. Ez márkánként eltérő,  de általánosságban 21-22-es cipőnek felel meg. Ha két méret közé esik, akkor mindig a nagyobbat válasszuk.

Hogyan ellenőrizhető , hogy megfelelő-e a babacipő mérete?

Húzza hátra a baba lábát a cipőben úgy, hogy a sarka illeszkedjen a cipő hátsó oldalához. A talp legyen egyenes, a lábujjak kinyújtott helyzetben.  Enyhén nyomja meg a cipő orrát, és ellenőrizze, hogy a nagylábujj és a cipő eleje között van e kb. egy ujjnyi hely.

converse gyerek cipő méret ellenőrzése

Milyen gyakran kell a baba lábát mérni?

  • Ahhoz, hogy a gyermek cipője se túl nagy, se túl kicsi ne legyen – a kis lábacskákat 2 éves korig 1-2 havonta meg kell mérni.
  • 2-3 éves korban a gyerekláb  évente körülbelül két-három gyerek cipő méretet nő, ezért ellenőrizzük 2 havonta
  • óvodás- és kisiskolás korban érdemes a méréseket 4 havonta megismételni mert egy évben a lábméret még mindig kb. 2 méretet nő
  • általános iskola felső tagozatában már lassul a növekedés, itt elegendő már csak 4-6 havonta ellenőrizni a gyerek cipő méretet, és a gyermekünk is tudja már jelezni, ha a cipő kényelmetlenné vált. Éves szinten a növekedés itt már csak 1 vagy 2 méret.

Itt már nem baba láb amiről beszélünk, de ez a kor is gyorsan eljön.

8-14 éves korban különösen figyeljünk oda gyermekeink lábfejére, talpára. Ekkor hirtelen nyúlnak meg, testsúlyban is változnak és ez ahhoz vezet, hogy a gerinc egyensúlyi helyzete is megváltozik. Ha a láb izmainak fejlődése ezzel nem tud lépést tartani , akkor a sarkak elkezdenek befelé dőlni, a gyerek a testsúlyát sarkai belső részére helyezi, a bokák bedőlnek,  egymás felé borulnak. Ha ilyen jeleket észlelnek, kezdjenek el talp izom erősítő tornát végezni.

További cikkek

ADIDAS FÉRFI CIPŐ
Férfi cipő mérettáblázat

Adidas férfi cipő mérettáblázat

Adidas férficipő mérettáblázat – segítség a megfelelő méret kiválasztásában. Tekintsd meg az Adidas férficipő mérettáblázatot lentebb, és legyen kényelmes lábbelid. Adidas férfi cipő mérettáblázat US

asics cipő
Belső talphossz

Asics cipő mérettáblázat

Az asics cipő mérettáblázat nem csak futókank. Asics cipő mérettáblázat – segítség a helyes méret választáshoz. Keresd meg a méreted itt. Asics cipő mérettáblázat |